KLMAIL.DK

 


LIVET I MIN HAVE

 


ROSERNE

 


ROSENSORTERNE

 


DYRKNING

 


ROSENDAGBOG

 

 

Du er også velkommen til at sende mig en mail hvis du skulle ønske at kontakte mig.

kontakt@klmail.dk

 

 

Mine bedste Links

 


Skøn havebolg for de haveglade. Massere af tips, triks og vidunderlige billeder

 

 


Havenyt.dk -
God All-round haveside

 

 


Salg af alverdens frø

 

 

   

 

Tørrede roser

 

Blomsterne skal være helt friske. Det er muligt både at tørre knopperne og de udsprungné roser. de må dog ikke være ALT for udspringet, for så har bladene en tildens til at falde af- Pluk roserne tidligt om morgenen - og ikke våde blomster. Hvis de tørres med hovedet nedad , forbliver blomsterne mere lukkede, end hvis de tørres med hovederne opad. Fjern de grønne blad forneden, så kun et enkent eller 2 siddertilbage. Hæng dem op enkeltvis eller i bunder på 3. Hænges et varmt og tørt sted, gene med lidt træk. F.ex under en haveparasol, en overdækket terrese eller en lun garage. Når de tørrer skrumper de en smule, så pas på de ikke falder ned. I løbet af et par uger er de tørre. Hvis roserne skal bruges til at binde kranse med, klippes stilken af, og et stykke ståltråd sættes i frugtknuden, hvor det ruster fast. Man kan også tørre løse blade. Pil bladene af, læg dem i et tyndt lag på en bakke med et sugende underlag (f.ex. køkkenrulle) og stil den et varmt sted. Efter et par dage rystes de forsigtigt, så de nederste kommer øverst. Efter ca. en uge er de tørre.

 

 

Blomsterne skal være helt friske. Det er muligt både at tørre knopperne og de udsprungné roser. de må dog ikke være ALT for udspringet, for så har bladene en tildens til at falde af- Pluk roserne tidligt om morgenen - og ikke våde blomster. Hvis de tørres med hovedet nedad , forbliver blomsterne mere lukkede, end hvis de tørres med hovederne opad. Fjern de grønne blad forneden, så kun et enkent eller 2 siddertilbage. Hæng dem op enkeltvis eller i bunder på 3. Hænges et varmt og tørt sted, gene med lidt træk. F.ex under en haveparasol, en overdækket terrese eller en lun garage. Når de tørrer skrumper de en smule, så pas på de ikke falder ned. I løbet af et par uger er de tørre. Hvis roserne skal bruges til at binde kranse med, klippes stilken af, og et stykke ståltråd sættes i frugtknuden, hvor det ruster fast. Man kan også tørre løse blade. Pil bladene af, læg dem i et tyndt lag på en bakke med et sugende underlag (f.ex. køkkenrulle) og stil den et varmt sted. Efter et par dage rystes de forsigtigt, så de nederste kommer øverst. Efter ca. en uge er de tørre.

Rosenvand til mad eller kosmetik
1 l kronblade af roser
2 l kogt vand eller demineraliseret vand
Kom de friske roser i en foodprocessor og finhak blomsterne til en jævn masse. Kom de knuste blomster i en skål eller et sylteglas og hæld kogende vand over. Lad det stå og trække natten over, hvorefter de knuste roser sies fra. Rosenvandet kan bruges til brødbagning eller til at vaske ansigtet i. Vandet har duft og smag af rose og kan holde sig i ca. 10 dage i køleskab.

 

Rosenvand

Rosenolie

 

2 dl. mandelolie
25g kronblade

Kom olie og rosenblade i et glas, og lad det trække i køleskabet i en uges tid. Filtrer olien fra, og hæld den på flaske. Hvis man ønsker en stærkere smag, kan processen gentages to til tre gange

Rosenolie til madlavning
Tørrede kronblade overhældes med fx raps- eller majsolie. Olien kan bruges ved brød- og kagebagning. Rosenolie skal laves af tørrede blomster, da der er for megen væde i de friske. Det kan resultere i at olien harskner. Olien kan filtreres før brug.

 

 

Rengør en smuk flaske og stop derefter flasken med 20 rosenknopper eller 3 dl kronblade. Flasken fyldes med klar eddike, proppes til og stilles i et solvendt vindue. I løbet af et par timer har eddiken taget farve og dufter af roser. Brug roseneddike når der syltes pærer,
hyben eller til at ryste i en dressing til dagens salat. Eddiken kan også laves med roser og hindbær i følgende forhold: 5 dl klar eddike, 3 dl rosenknopper og 1 dl friske modne hindbær. Det hele fyldes på en flaske, rystes godt sammen og stilles i et vindue. Bær og roser kan evt. sies fra når eddiken har taget smag og farve.

 

Roseneddike

Tørring af rosenknopper

 

Hæng buketter til tørre et skyggefuldt sted med blomsterhovederne nedad. Sørg altid for at
tørre i skygge, da solen let får blomsterne til at falme og blive brune. Blomsterne mister også deres duft ved for høj varmepåvirkning.

 

 

Det er let at tørre rosenkronblade. De drysses på en bakke og stilles et lunt, mørkt, ventileret sted. I løbet af få timer er de klar. Bladene kan også lægges på en bageplade med bagepapir og tørres i en 50 grader varm ovn, eller på eftervarmen fra ovnen efter madlavning.

 

Tørring af kronblade til madlavning
Rosensirup

 

500 g sukker
1 l vand
5 dl friske kronblade af roser
Rosenbladene kommes i en gryde sammen med vand og bringes i kog. Derefter sies
væden fra og hældes tilbage i gryden og sukker tilsættes. Rosensirup kan koges ind så det får en fast karakter. Lad det da koge indtil det klistrer i kanten af gryden.

 

200 g kronblade af roser
½ l vand
400 g sukker
1 brev geleringspulver
saft af 1 citron
Kronbladene kommer i en gryde og overhældes med kogende vand. Lad det småkoge i ca. 10 min. og si bladene fra. Tilsæt sukker og citronsaft og til sidst geleringspulveret. Lad det småkoge til geléen er stiv. Hæld det på skoldede rengjorte glas. Kan bl.a. serveres til steg eller til pandekager og dessert.

Rosengelé


Rosenpesto

 

3 spsk. persille
3 spsk. friske rosenblade
1 fed hvidløg
3-4 spsk. olivenolie
10 grønne oliven u/sten
evt. 2 spsk. valnødder
Kom alle dele i en foodprocessor og findel det hele til en jævn puré. Smør pestoen på ristet brød og server som snack til et glas øl eller hvidvin.

 

 

 

200 g kronblade af roser
1 liter vand
ca. 150 g sukker
saft af 1 citron
1 spsk. vanillesukker
Pluk kronbladene og læg dem i vandet. Bring det i kog og lad det koge ca. 10 minutter. Si rosenvandet og bring dette i kog igen. Tilsæt citronsaft og smag til med sukker og vanillesukker, evt. en smule kanel. Saften kan fortyndes i forholdet 10 til 1.

 

 

Rosensaft

 

 Rosensaft II

 

 

 

1½ l ufiltreret æblesaft
2l vand
4 l rosenblade
1,5 kg sukker
1 spsk. citronsyre eller saft af 3-4 citroner

Bred rosenbladene ud på en bakke og fjern ørentvister, blade og snuller. Kom dem i en gryde der ikke er af aluminium, og hæld vand og æblesaft over. Kog op, og lad saften koge i 5 min. Det ser farligt ud og ligner nærmest papmache.

Tilsæt en spsk. citronsyre. Eller citronsaft  og der sker et mirakel nede i gryden, det hele bliver lysende pink på få sekunder. Lad det trække til det er koldt.

Si rosenbladene fra og bring saften i kog med sukkeret, skum grundigt, og hæld det kogende på flasker skyllet i stærk spiritus.

Det bliver en stærk, koncentreret og sød sirup som man kan fortynde med vand, dansk vand, sodavand eller hvidvin og champagne.

 

ca. 50 usprøjtede rosenblade
1 l hindbær
2 limefrugter i skiver
1 dl lys sirup
2 flasker tør rosévin
2 fl . mousserende vin
isterninger
Bland alle ingredienser undtagen mousserende vin og isterninger i en bowle og lad det stå koldt i et par timer. Hæld den mousserende vin og isterningerne i ved servering.
 

 

 

Sommerbowle ca. 12 glas

 

Rosen-Jordbær Syltetøj

 

 

 1½  l rosenblade
900 g jordbær
500 g sukker

Kom sukkeret i ovnen ved 200° i 10 min. Kog jordbærrene op i en stor, flad, tykbundet gryde. Når de koger kommes det varme sukker i. Kog op og kog lidt ind ved kraftig varme til saften tykner. Rør rosenbladene i og kog videre til de er helt bløde og integrerede i syltetøjet. Kom kogende på skoldede glas og køl af med et viskestykke over. Luk glassene og opbevar dem køligt.

Tips til blomsterdekorationer

 

klmail.dk © 2009